• Metraż: 34m2 (14m2 dawna kuchnia i 20m2 dawny salon)
  • Czas wykonania projektu: 6 tygodnie
  • Lokalizacja: okolice Wrocławia

Czym jest styl Hamptons?

Nazwa tego stylu wywodzi się od lokalizacji The Hamptons. Czyli popularnych kurortów leżących na półwyspie Long Island. Stanowią ulubione miejsce wypoczynku dobrze sytuowanych nowojorczyków. To eleganckie, przytulne i przestronne wnętrza, jasna kolorystka i odczuwalna bliskość nadmorskich plaż. Wygoda, elegancja, rozbielone kolory i przestrzeń sprzyjająca odpoczynkowi i relaksowi. Prawie słychać za oknem szum fal i krzyk morskich mew.


Krótka historia projektowanego wnętrza.

W małym domu pod Wrocławiem z lat 70-tych była oddzielna kuchnia mająca około 14 m2 i salon o wielkości 20m2 z wejściem tylko z sypialni obok. Całość była mało wygodna i niefunkcjonalna. Po konsultacji możliwości i układu funkcjonalnego Inwestorzy zdecydowali się zamurować wejście z sypialni. Usunąć sporą cześć ściany między kuchnią i salonem. Dodatkowo przesunąć wejście do kuchni tak aby wygospodarować funkcjonalną przestrzeń. W ten sposób otrzymaliśmy jasne wnętrze o łącznej powierzchni 34 m2. Zmieścił się nieduży aneks kuchenny, jadalnię i wygodny salon.


Wnętrza były niewielkie ale dzięki zmianą jakie wprowadziliśmy w układzie funkcjonalnym domu udało się uzyskać bardzo przytulną przestrzeń. Właściciele marzyli od świeżym i lekkim wnętrzu. Początkowo kuchnia miała być biała, kremowa albo w kolorze baby blue. Jednak po obejrzeniu próbek w tym granatu w kolorze NCS S 50-40-B Inwestorzy nie mieli wątpliwości. Właśnie taki kolor chcą aby miały ich meble kuchenne. Naszym zadaniem było to zagrać z założonym stylem pomieszczenia i oprawić tak aby pasowało do całości.

Z racji tego, że Inwestorzy nie są osobami dużo gotującymi nie było potrzeby przygotowywania większej kuchni. Salon natomiast miał stać się miłym miejscem do rozmów i wspólnego picia kawy. Ważne dla Inwestorów było aby głównym elementem nie był w salonie TV. Dlatego wybór padł na Samsung The Frame 2020. Sprzęt ten pięknie w swej jasnej cienkiej ramce „udaje obraz” w czasie gdy go nie oglądamy.
W salonie znajdował się także mały niewykorzystywany dotychczas kominek. Został przebudowany oraz dostosowany do zasad bezpieczeństwa. W chwili obecnej cieszy oczy, a w najbliższej przyszłości też będzie grzał Inwestorów w jesienne wieczory. Zapraszamy do obejrzenia projektu.

Podoba Ci się taka stylistyka wnętrza? Chcesz aby Twoje wnętrza także nabrały jasnego i ciepłego charakteru? Serdecznie zapraszamy do kontaktu z nami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.